Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy 111. výročí založení SDH Blatnice

7. 7. 2014

 

img_7700--2-.jpg

Oslavy vyvrcholily v sobotu 28. června, kdy se konala hlavní část oslav.
Program začal už dopoledne v 10 hodin, kdy se konala mše svatá v kostele Svatého Ondřeje v Blatnici. V závěru mše poženhal otec Zdeněk Stodůlka nový hasičský prapor, který byl zhotoven k této příležitosti.
Z kostela se přítomní hasiči a pozvaní hosté přesunuli do restaurace Roháč, kde proběhla slavnostní schůze. Slavnostní schůze se mimo členy SDH Blatnice zúčastnili také pozvaní hosté - plk. Ing. Martin Červenka Dis z HZS Hodonín, předseda OSH Hodonín pan Miroslav Kuchař, starosta 8. okrsku pan Aleš Šupa a velitel 8. okrsku pan Josef Javornický a zástupci všech SDH 8. okrsku.  Schůzi zahájil velitel Petr Buzík a starosta sboru Petr Hruška ve svém projevu ocenil práci minulých hasičských generací a poděkoval všem členům za činnost ve sboru.

Při této příležitosti byla udělena Čestná uznání SDH těmto členům:
Jakubovi Buzíkovi, Tomáši Dominíkovi, Petru Hruškovi, Martinu Hruškovi, Jesefu Michálkovi, Václavu Němčickému a Janě Podveské.

 

Věrnostní medaile za 20 let činnosti u sboru byla udělena těmto členům:
Antonínu Bernátkovi, Josefu Žufanovi a Josefu Panáčkovi.

Větnostní medaile za 30 let činnosti u sboru byla udělena těmto členům:
Antonínu Hanáčkovi a Stanislavu Počovi.

Věrnostní medaile za 40 let činnosti u sboru byla udělena těmto členům:
Lubomíru Hrabalovi, Antonínu Lagovi, Miroslavu Lukášovi staršímu, Antonínu Strakovi a Janu Trojkovi.

Věrnostní medaile za 60 let činnosti u sboru byla udělena panu Františku Ratajskému, který je zároveň naším nejstarším členem.

Čestné uznáním OSH bylo uděleno Petru Buzíkovi a Silvii Buzíkové.

Po slavnostním obědě se všichni přesunuli k hasičské zbrojnici, kde už se shromažďovali další hosté z řad okolních SDH. Naše pozvání přijali v SDH Kozojídky a přijeli s plnou parádou - s koněspřežnou ruční stříkačkou a dále přivzeli motorovou stříkačku DS16 z roku 1950. Obsluha obou strojů byla v dobových unifomách.
Dále přijelo historické hasičské auto Praga a zásahová auta z SDH Kněždub, SDH Hroznová Lhota a SDH Veselí. Přijeli také profesionálové z Veselí n. Moravou a z Hodonína s výsuvným žebříkem.
Průvod v čele s praporem a za doprovodu blatnické dechovky vyšel od hasičské zbrojnice směrem ke křižovatce a k obecnímu úřadu. Tady už bylo všechno připravené pro ukázky.
Všichni přihlížející se dočkali ukázek hasišení - začalo se od nejstarších technik, kdy se hasilo kýblem, potom nastoupila koněspřežná stříkačka (i s fazolem v proudnici) a protože speciální "blatnická búda" pořád hořela, přijela jednotka historických hasičů se stříkačkou DS 16 a oheň končeně uhasila. Následovala ukázka výsuvného žebříku od profesionálů z Hodonína. Bohužel nemohli kvůli větru předvést plánované slanění a vyprošťování z kostelní věže, ale i tak ukízky stály za to. Zlatým hřebem odpoledne se stala ukázka hašení hořícího oleje vodou. Všechny hospodyňky si po ukázce budou jistě pamatovat, že takto by oheň v kuchyni neuhasili... Plánovanou ukázku vyprošťování a stříhání vraku auta se bohužel nepodařilo zrealizovat, protože profíci z Veselí museli naléhavě odjet ke skutečné autonehodě. Ukázky skvěle moderovala Jana Trojancová s pomocí Tomáše Sklenáka.
Večer se konala hasičská zábava v restauraci Roháč - skvěle hrály kapely VS VOCAL a STATUS ROCK. Kdo na zábavu přišel, ten nelitoval.

Věříme, že se všem návštěvníkům program líbil a užili si jej jako my všichni. 

Tady jsou vida z odpoledních ukázek:          

Tady jsou fotky z oslav: