Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mladí hasiči - branný závod Hroznová Lhota 6. 10. 2012

7. 10. 2012

Branný závod požárnické všestrannosti byl posledním závodem roku 2012 a zároveň prvním závodem, který se započítává do nového ročníku hry Plamen. Letos se závod konal v Hroznové Lhotě a počasí bylo krásné a teplé.
Jedná se o náročný celodenní závod, kde mladí hasiči musí prokázat znalosti z požární ochrany, zdravovědy, topografie a zručnost při střelbě ze vzduchovky, vázání uzlů a překonání překážky po laně. To vše na několikalikometrové trati (mladší žáci 2km, starší 3-4 km).
Závodů se zúčastnilo 21 družstev mladších žáků a 21 družstev starších žáků. Dále 6 družstev dorostu a jednotlivci za dorost. Celkem závodilo přes 250 mladých hasičů.
Za Blatnici se závodů zúčastilo jedno družstvo mladších žáků a jedno družstvo starších žáků - obě družstva po pěti členech.

pa060012--2-.jpgMladší žáci startovali jako 4. v pořadí na trať dlouhou 2 kilometry. Na prvním stanovišti byla střelba. Tady se mladším žákům dařilo a z 15 špalíků (terčů) sestřelili 11. Dále děti běžely po vyznačené trati v polích k dalším stanovištím.
Druhé stanoviště patřilo topografii - každý určoval vylosovanou topografickou značku a společně pak družstvo zorientovalo mapu pomocí buzoly.
Na třetím stanovišti uvázal každý člen jeden vylosovaný uzel.
Čtvrté stanoviště patřilo základům první pomoci - tři členové ošetřovali zraněné koleno a zbývající dva měli za úkol ošetřit zraněnou ruku. U obou zranění se zvlášť hodnotil transport zraněného.
Na pátém stanovišti předveli soutěžící své znalosti z požární ochrany - přiřazovali vylosovanou značku požární ochrany k jednotlivým prostředkům a určovali vhodné a nevhodé hasební prostředky k jednotlivým případům hoření.
Na šestém a posledním stanovišti bylo za úkol překonání překážky po vodorovném laně. Úkol to byl náročný a ne všichni jej zvládli.
Družstvo našich mladších žáků podalo vynikající výkon a na celé trati ztratilo pouze 18 trestných bodů. Ve střelbě byli naši mladší žáci dokonce nejúspěšnější ze všech družstev (mladších i starších).
Nakonec obsadili krásné 4. místo což je velký úspěch v těchto náročných závodech.

pa060013--2-.jpgNaši starší žáci startovali jako 13. Jejich trať byla dlouhá bezmála 4 kilometry. Stanoviště pro starší kategorii byla stejně rozmístěná jako u mladší kategorie, ale s rozšířenými úkoly.
Na střelbě neměli starší žáci oporu pro vzduchovku a oproti předpokladům si museli sami nabíjet.
U topografie si losovali z 25 možných symbolů (mladší žáci mají 15 symbolů). Dále navíc určovali pomocí buzoly azimut bodu v terénu.
U stavoviště uzlů a zdravovědy měli starší žáci stejné úkoly jako mladší kategorie.
Rozšířené znalosti museli prokázat na stanovišti požární ochrany, kde si losovali z deseti možných prostředků požární ochrany oproti pěti prostřekům mladší kategorie.
Na posledním stanovišti s vodorovným lanem překonávali vzdálenost 4 metry (mladší kategorie měla 3 metry).
Vzhledem k tomu, že naše družstvo starších žáků tvořili dva mladší žáci a dva nováčci, bylo to docela náročné. Po vyhodnocení výsledků skončili naši starší žáci na 18. místě.

Tyto závody si naše děti vyzkoušly poprvé a vzhledem k podmínkám bylo dosažené umístění velkým úspěchem a také velkou zkušeností do dalšího ročníku. Odváželi jsme si nejen pamětní plakety a diplomy, ale také nové zkušenosti a mnoho zážitků.

Foto: Zdenek Štangl

 pa060024--2-.jpg

snimek-077--2-.jpg    snimek-078.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Závody - braňák Hroznová Lhota 2012