Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zájezd mladých hasičů do Bojkovic

1. 7. 2012

 

V sobotu 30. června jeli mladí hasiči na výlet do Bojkovic.
Zájezdu se zúčastnilo 17 dětí a 15 dospělých.

Jako první byla na programu prohlídka hasičské zbrojnice. Bojkovičtí hasiči mají v majetku velmi vzácné hasičské auto – starý Mercedes, který je jediným funkčním exemplářem na světě. Starosta bojkovických hasičů nám předvedl a ukázal tuto raritu a řekl pár slov o historii auta. Bylo zakoupeno v roce 1941 především proto, že v blízkosti se nacházela zbrojovka. Mercedes benz s označením L1500 byl vyroben v roce 1939, má obsah 2214 cm3 a 6 válců. Je určený pro 9 lidí a využíval se také jako sanitní vůz. Děti si mohly auto zblízka prohlédnout a doslova ošahat. Dospěláci (hlavě chlapi) si prohlídku auta náležitě užili...
Potom nám starosta spolku ukázal současnou zbrojnici a předvedl zásahová vozidla a vybavení. Bojkoviční hasiči se právě připravovali na výjezd – chystali plánovanou dálkovou přepravu vody.

Po prohlídce zbrojnice jsme se přesunuli o pár metrů dál – do místního muzea.
Velmi milá paní průvodkyně nám ukázala spousu expozic a zajímavě nás provedla muzeem. Největší úspěch u dětí měla stará školní třída. Na to, že den před tím ukončili školní rok se jim „ze školy“ moc nechtělo... U dospěláků vyhrály byty z padesátých let minulého století, které byly naprosto dokonale a autenticky zařízené včetně těch nejmenších detailů (vše samozdřejmě originálním nábytkem a doplňky). Zlatým hřebem muzea byla hasičská expozice. Chvíli před náma se zde natáčelo a tak nás přivítal a prvedl jeden člen místních hasičů, který tuto expozici vytvořil. Upozornil nás na různé zajímavosti a řekl pár slov o historii hasičství v Bojkovicích.
Návštěvu bojkovického muzea můžeme jen doporučit – je zajímavé nejen pro dospělé, ale i pro děti.

Po muzeu následovala nezbytná návštěva cukrárny se zmrzlinou a pak už aquapark v Uherském Brodě. Děti (i dospělí) se vyřádily na tobogánu, ve water ballu a dalších atrakcích. Čas rychle utekl a do Blatnice jsme se vrátili vpodvečer. Na koupališti už nás čekaly připravené špekáčky a další pochoutky a rozcházeli jsme se až večer (někteří spíš v noci).

Zájezd se povedl a na své si přišly děti i dospělí.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Zájezd do Bojkovic